Model Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Oyunculuk Teknikleri Nelerdir?

Size Hangi Oyunculuk Tekniği Hitap Ediyor? – Kendi Tekniğinizi Bulun!

Sinemada veya tiyatroda oyunculuk yapabilmek için etkili oyunculuk teknikleri hakkında fikir sahibi olmak istiyor, birçok teknik arasında kayboluyorsanız, sizin için en uygun oyunculuk tekniği hangisi bilmelisiniz. Klasik oyunculuk tekniği, pratik estetik tekniği, Shakespeare tekniği, Brecht tekniği ya da Michael Chekhov tekniği… Hangisi sizi yansıtabilir?

Oyunculuk üzerine yeteneklerinizi ortaya koymak için tüm terimlere hâkim olmanız gerekiyor. Özellikle oyunculuk teknikleri terimine… Tiyatroya veya kamera önü oyunculuğa gönül verdiyseniz, tüm terimleri ve özellikle teknikleri bilmek isteyecek, kendinizi oyunculukla ifade edebileceksiniz.

Her sanat dalında olduğu gibi tiyatro ve sinemada da o alanı geliştiren bazı teknikler bulunduğunuzu tahmin edebilirsiniz. Oyunculuk teknikleri denilen bu tekniklerle tiyatroya veya sinemaya dair çok fazla şey öğrenebilir, kendi oyunculuğunuzu en uygun oyunculuk tekniği ile geliştirebilirsiniz. 

Temel Oyunculuk Teknikleri ile Kendinizi Gerçek Bir Oyuncu Olarak Hissedin!

Siz farkında olmasanız da sahnede izlediğiniz tüm oyuncuların bazı tekniklerden yararlandığını aklınızdan çıkarmamalısınız. Birbirinden çeşitli oyunculuk teknikleri sizi iyi bir oyuncu yapmakla kalmaz, yeteneklerinizi açığa çıkarır ve sahnede oyun oynarken kendinizi bulmanıza yardımcı olur. 

İşte size oyunculuğu öğretecek olan bazı temel oyunculuk teknikleri:

  • Klasik Oyunculuk Tekniği (Stanislavski Tekniği)
  • Metot Oyunculuğu Tekniği
  • Uygulanabilir Estetik Oyunculuk Tekniği
  • Shakespeare Tekniği
  • Brecht Tekniği
  • Chekhov Tekniği
  • Meisner Tekniği

Bu tekniklerden en çok tercih edilen, en önemli görülenleri sizin için açıklayıp kendinize yeni bir yol belirlemenizde yardımcı olmak istiyoruz.

Klasik Oyunculuk Tekniği (Stanislavski Tekniği)

Oyunculuk teknikleri içinde en başta söz edilmesi gereken klasik oyunculuk tekniği, Konstantin Stanislavski tarafından ortaya atılıp geliştirilmiş ve kendisi tarafından bu tekniğe sistem adı verilmiştir. Bu oyunculuk tekniği, oyuncunun kendini karakterin yerine koyduğu ve karakterle ortak özelliklerine yoğunlaştığı, yani kendisini karaktere kattığı bir tekniktir. 

Kökeni 1800’lerin sonuna dayanan klasik oyunculuk tekniği, genel olarak her oyuncunun evrensel ve anlaşılabilir bir teknikte buluşabilmesi için ortaya çıkıyor ve zaman içinde birçok aktör/aktris tarafından da kullanılıyor. Bu teknikle oyuncular fiziksel duruşunu kontrol etmeyi, karakterin içsel duygusunu edinmeyi, senaryo analizi yapmayı kullanıyor. Klasik oyunculuk tekniği günümüzde birçok eğitim kurumunda, üniversitelerde, konservatuvarlarda ve tiyatro sahnelerinde oyunculuk eğitimi vermek için kullanılan bir teknik olarak karşımıza çıkıyor. Oyunculuk eğitimi teknikleri arasında bir numara teknik!

Metot Oyunculuğu Tekniği

Stanislavski’nin sistem olarak tanımladığı teknikten doğan metot oyunculuğu, Lee Strasberg ve beraberinde yer alan Sanford Meisner, Robert Lewis, Stella Adler gibi oyuncular tarafından geliştirilmiştir. Sosyolojik, psikolojik ve davranışsal yönden karakterin ele alınmasında etkilidir. Etkileyici ve içten performanslarda karşımıza metot oyunculuğu tekniği çıkıyor.

Metot oyunculuğu veya yöntemsel oyunculuk tekniğiyle oyuncular empati yeteneklerini geliştirir, acıya ve drama yer verir. Yalnızca yüzeysel bir oyunculuk size de yavan geliyorsa kullanabileceğiniz teknik, derinlemesine karakterin ruhsal çözümlemelerini yapan metot oyunculuğu tekniği oluyor. Karakterin hislerini yoğun bir şekilde anlamaya odaklanan, daha içten bir oyunculuk sergilenmesini sağlayan bir teknikle karşı karşıyayız!

Uygulanabilir Estetik Oyunculuk Tekniği

Uygulanabilir estetik oyunculuk tekniğinde karakter yerine oyuncuya odaklanmak gerekiyor. Hem oyuncuya hem de yazara dayalı bir oyunculuk tekniği desek yanlış olmaz. Yazar veya senarist karakterleri yaratır ve oyuncunun sadece oynaması kalır. Basit bir teknik olması sebebiyle de özellikle kamera önü oyunculuk teknikleri arasında yer alır. 

Oyuncu, uygulanabilir estetik oyunculuk tekniğinde herhangi bir iç gözlem yapmaya gerek duymaz, tamamen metne bağlı kalabilir veya kendisi sahnede ne yapmak istiyorsa o davranışı sergileyebilir. Gereken neyse onu yapmak dışında bir davranışa ihtiyacınız yok, herhangi bir karakter çözümlemesine gerek duymazsınız. 

Shakespeare Tekniği

Oyunculuk teknikleri içinde en zorlayıcı olanlardan biri Shakespeare tekniği olabilir. Çünkü Shakespeare oyunculara zor ve imkansız görünen görevler verip onların hayal gücünü çalıştırmalarını hedefliyordu. Ayrıca bu zor ve imkansız gibi görünen görevleri başarabilmeleri için yol göstericilik yapıyordu. 

Shakespeare oyunlarının içindeki anlamları çözmek ve hayal gücünüzü zorlamak Shakespeare oyunculuk tekniği için size büyük bir kolaylık sağlayacak. Farklı bir enerjiyle yazılmış metinlerin altındaki anlamları çözüp kendi hayal gücünüzü ortaya koyarsanız kendinizi bambaşka bir oyunculuk deneyiminin içinde bulabilirsiniz. 

Meisner Tekniği

Meisner oyunculuk tekniği ile oyuncu kendisine değil, karşısındaki oyuncuya odaklanır. Etkili dinleme becerileri ve karşısındaki oyuncuya göre oynama bu tekniği ifade eden özelliklerdendir. Aslında Meisner tekniği metod oyunculuğu tekniğiyle de bağlantılıdır. Burada da oyuncu kendi oynadığı karaktere pek fazla odaklanmaz, odaklanması gereken nokta karşısındaki oyuncudur. 

Bu teknikte kullanılan egzersizler, tekrarlama egzersizi adını alır. Karşınızdaki oyuncuya odaklanarak tamamen dinleme becerilerinizi kullanabilir, kendi karakterinizi karşınızdaki oyuncuya göre şekillendirebilirsiniz. Beden dilinizi kullanarak karşılıklı duygu alışverişi yapabilirsiniz.

Oyunda Teknikler Neden Önemli?

Bir oyunda kullanılan teknikler, oyunun nasıl oynanması gerektiğini belirleyerek size yol göstericilik yaparlar. Karakterinizi neye göre yansıtacaksınız? Hangi davranışları sergilemeniz gerekiyor? Karakterinizi çözümlemeniz, onun duygu ve düşüncelerine inmeniz gerekiyor mu? Tüm bunları belirleyecek olan temel yapı taşı tabii ki oyunculuk teknikleri oluyor. 

Kendinize bir teknik belirlediğinizde oyununuzu nasıl yansıtmanız gerektiğini de bilirsiniz. Böylece oyunculuk eğitimi alırken veya ilk kez sahneye çıkarken asla zorlanmazsınız. Kendi karakterinizi ortaya koyabilir, size en uygun tekniği zaman içinde fark edebilirsiniz. 

Oyun içinde yaptığınız jestler ve mimikler, sergilediğiniz duruş veya beden diliniz tamamen oyunculuk tekniklerine göre şekillenen ve bunlardan yararlanan alt teknik detaylardır. Karakterinizi ne şekilde yansıtacağınız tamamen oyunculuk tekniğinize bağlıdır. 

[widget-136]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 50